راهنمای مدیران ارشد برای انتخاب پلتفرم IoT
یکی از چالش های مدیران فناوری اطلاعات در دوران حاضر انتخاب پلتفرم های مناسب اینترنت اشیاء میباشد. امروزه شرکت های مختلفی در این حوزه فعالیت دارند و علاوه بر آنها راه کارهای متن باز بسیار خوبی نیز در دسترساند. ظهور و گسترش خدمات ابری امکان ارائهی خدمات اینترنت اشیاء را به شرکت ها داده است. شرکتهایی نظیر آمازون، مایکروسافت، آی بی ام، اوراکل، سیلزفورس، ردهت و حتی سیسکو و ویامویر به صف سرویس دهندگان اینترنت اشیاء اضافه شده اند. در این نوشتار سعی بر آن خواهم داشت که معیارهایی جهت ارزیابی پلتفرم مناسب اینترنت اشیاء ارائه کنم. این معیارها به مدیران ارشد در حوزهی فناوری اطلاعات این امکان را خواهد داد که پلتفرم مناسب خود را انتخاب کنند.
۱- مدیریت جامع دستگاههای متصل: لایهی دستگاه های متصل به پلتفرم به اینترنت اشیاء مهم ترین بخش این اکوسیستم میباشد. دستگاه ها همان اشیاء در عبارت اینترنت اشیاء هستند. بدیهیست پشتیبانی از دستگاه های مختلف و امکاناتی نظیر کنترل از راه دور دستگاه، امکان بروز رسانی دستگاه و همچنین احراز هویت و امکانات امنیتی در این بخش از ملزومات یک پلتفرم جامع میباشد.
۲- پشتیبانی از تعداد زیادی از پروتکل ها و استاندارد ها: اگرچه ارتباطات ماشین به ماشین (M2M) چند دهه است که عرضه شده اما اینترنت اشیاء در مدل جدید خود، با استفاده از رویکرد تحلیل و بهرهبرداری از داده، کاربردهای آن را به طرز چشمگیری افزایش داده است. پلتفرم های اینترنت اشیاء ضمن پشیبانی از پروتکل های قدیمی، استاندارد های جدید و منحصر بفردی را نیز معرفی نمودهاند. یک پلتفرم تجاری اینترنت اشیاء باید از تمام پروتکل های موجود نظیر LTE, GSM, Bluetooth, ZigBee, AllJoyn, WiFi پشتیبانی کند. در کنار آن پروتکل های جدید نظیر Weave و WiFiHalow را نیز در نظر داشته باشد.
۳- سیستم جابجایی پیام: پلتفرم مورد نظر باید بتواند تعداد بسیار زیاد پیام های ارسال شده توسط انبوهی از دستگاه ها را بصورت قابل اعتماد و امن جابجا کند. همچنین این سیستم باید این توانمندی را داشته باشد که خودش را با افزایش سرسام آور تعداد پیام ها سازگار کند. همچنین از پروتکل های رایج در این زمینه پشتیبانی لازم را به عمل آورد. برای نمونه از MQTT, HTTP, AMQP, CoAP, XMPP, STOMP پشتیبانی کند.
۴- جدا کردن لایه ارتباط با دستگاه از لایهی کار با داده
۵- پشتیبانی از سیستم های خودکار کشف خطا: سیستم های کشف خطا انواع گوناگونی دارد. از روش های ساده با استفاده از تنظیمات ابتدایی گرفته تا روشهای یادگیری ماشین. در یک پلتفرم صنعتی کاربر باید بتواند شرایطی را تعریف کند که از نظرش غیر عادی است. تصور کنید شما می خواهید سیستم، چنانچه دمای محیطی از حد استاندارد که پیشتر توسط شما تعیین شده بالاتر رفت، بطور خودکار پیام هشدار منتشر کند و یا حتی عمل خاصی را بطور کاملا خودکار انجام دهد برای نیل به این هدف شما نیاز به یک موتور قانون (Rule Engine) دارید. روشهای کشف شرایط غیر طبیعی (Anomaly Detection) که عمدتا بر پایهی الگوریتم های یادگیری ماشین هستند نیز کاربرد منحصر به فردی در پلتفرم های اینترنت اشیاء دارند. به کمک این روشها سیستم با توجه به درک خودش و تعریف شما از شریط نرمال اقدام به کشف موارد غیر طبیعی میکند. تفاوت این روش با مورد قبل در اینست که سیستم عملکرد طبیعی محیط را برای مدتی زیر نظر میگیرد و اصطلاحا آموزش میبیند، برای خودش الگویی میسازد و پس از آن هرزمان شرایط متفاوتی را مشاهده کرد به عنوان روال غیر طبیعی گزارش میدهد.
۶- معماری امن در هر لایهی سیستم: یکی از بزرگترین چالشهای اینترنت اشیاء مسئله امنیت است. امنیت در یک پلتفرم صنعتی باید لایه به لایه تعریف و بطور مستقل اعمال شود. برای مثال استفاده از روشهای مبتنی بر TSL/SSL برای ارتباطات گزینه مناسبی است. با این وجود در کنار آن باید روشهای مجزا برای مدیریت دسترسی به سیستم موجود باشد.
۷- تفکیک پردازش داده بصورت برخط از پردازش انبوه داده: برخی از روشهای داده کاوی و پردازش داده برای ارتباطات برخط مناسب نیستند و برعکس عده ای برای جریان داده برخط طراحی شده اند. یک پلتفرم مناسب باید برای هر دو نوع پردازش داده بخش های کامل و مستقل داشته باشد. برای نمونه Apache Spark برای پردازش برخط و Apache Hadoop برای پردازش حجم انبوه داده ذخیره شده مناسبتر هستند.
آنچه در بالا ذکر شد تنها معیارهای کلی است که در نظر گرفتن آنها میتواند کمک شایانی به اتخاذ تصمیم درست در تهیه و راه اندازی یک سیستم جامعه اینترنت اشیاء نموند. بدهی است هر سازمان و شرکتی بنابر بر مقتضیات خود معیارهای دیگری نیز به لیست بالا اضافه خواهد کرد.
منبع : IoTBlog
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.