با تعمیق دانش عمومی از پدیده اینترنت اشیاء و پیامدهای گسترش آن، بسیاری از رهبران و مدیران کسبوکارها و کارآفرینان، متوجه تأثیر شگرف دادهها و اطلاعات حوزه مربوطه در ایجاد ارزشی جدید برای کسبوکار و مشتریانشان خود، و علاقهمند به سرمایهگذاری در این عرصه شدهاند. اما از کجا باید آغاز کرد؟ در ادامه، به برخی ملاحظات بنیادینی میپردازیم که سرمایهگذاران باید بدانند.
چالشهای اینترنت اشیاء امنیت در دنیایی که هرروز، مخاطرات جدیدی، فضای مجازی را تهدید میکند، محافظت از محرمانگی ارتباطات و دادهها را نمیتوان به آینده موکول کرد؛ امنیت، یک گزینه تجملی در فهرست الزامات راهاندازی کسبوکار نیست. میگویند قدرت یک زنجیر، به اندازه قدرت ضعیفترین حلقهاش است؛ ایمنی و امنیت دادهها، همان حلقه است و باید همهجانبه مورد توجه قرار بگیرد: دستگاهها، اتصالات به شبکه، فضای ابری، اپلیکیشن های کاربران و سیستمهای سازمانی، جنبههای گوناگون ایمنی و امنیتی دارند.
قابلیت رشد برخی از کارآفرینان به دلیل تمرکز بر عرضه هر چه سریعتر محصول و ثبت و معرفی ایده بکر خود، از توجه به قابلیت رشد آتی در مراحل نخست طراحی، غافل میشوند. این غفلت ممکن است هزینه گزافی در پی داشته باشد؛ بسیاری از شرکتها، ماهها وقت خود را صرف ساخت نمونهای اولیه میکنند که با گسترش فعالیت، دیگر پاسخگوی نیازهای کسبوکار در مقیاس بزرگ نیست و باید فرایند طراحی را از سر بگیرند. مقتضیات قابلیت رشد را باید از آغاز در نظر گرفت و برای تبدیل سریع نمونه اولیه به راهکاری در مقیاس بزرگ، برنامهریزی کرد.
زمان عرضه پیش از گام نهادن در مسیر اینترنت اشیاء، باید از اپلیکیشن های موجود یا جدیدی که داده دریافت خواهند کرد، زیرساختهایی که لازم است ایجاد شوند و مجموعه توانمندیهای لازم برای مدیریت فرایند از راهاندازی تا گسترش، آگاهی و اطمینان کامل حاصل کرد. برقراری ارتباطات بیسیم، سازگار کردن سیستمهای گوناگون و ساخت اپلیکیشن های جدید، پیچیده و پرهزینه است و شاید فراتر از توان یک مجموعه باشد و دهها سال طول بکشد. خوشبختانه، جهان اینترنت اشیاء بسیار بالغتر از سالهای پیش شده است و دیگر نیازی به کسب تخصص در همه جنبهها نیست. درواقع، رمز موفقیت، واگذاری امور ارتباطی و یکپارچهسازی به شریکهای فنی و تمرکز بر تولید یک اپلیکیشن یا راهکاری عالی است.
عناصر سازنده اینترنت اشیاء هر راهکاری در جهان اینترنت اشیاء، از عناصر اصلی یکسانی ساخته میشود:
اپلیکیشن ها، تحلیل داده و سیستمهایی که تجربه کار با اشیاء متصل به شبکه را برای کاربران فراهم میآورند، اپلیکیشن های عملیاتی برای کنترل از راه دور، نگهداری و بهروزرسانی محصولات نصبشده در شبکه، زیرساخت فضای ابری برای گردآوری، ذخیره کردن، سازماندهی و تحلیل ایمن اطلاعات، جهت تسهیل تولید اپلیکیشنهای ارزشافزوده، ارتباطاتی که جهت تبادل اطلاعات و کنترل از دور اشیاء، اتصال ایمن محصولات نصبشده را با شبکه جهانی فراهم آورند و دستگاههای متصل برای گردآوری اطلاعات از حسگرهای متصل یا سایر عناصر شبکه. ملاحظات فناوری اینترنت اشیاء پیش از آغاز طراحی و ساخت نمونه نخستین، باید به برخی پرسشهای مربوط به مقتضیات ابعاد شبکه و زمان عرضه به بازار، پاسخ داد.
انتخاب اشیاء درست آیا برای گردآوری اطلاعات، باید سختافزاری مخصوص به خود را ساخت یا امکان استفاده از دستگاهی آمادهبهکار وجود دارد؟ ساخت سختافزار، حداکثر انعطاف دلخواه و متناسب با راهکار را ممکن میکند اما احتمال اتلاف وقت و تحمیل هزینه سنگین را در پی دارد. از سوی دیگر، هرچند سختافزارهای آمادهبهکار، ورود به بازار را تسهیل میکنند اما باید متناسب با سیستمهای موجود، تعدیل شوند و شاید برای شبکههایی با ابعاد بزرگ، مقرونبهصرفه نباشند. درهرصورت، تصمیم چه بر ساخت یا خرید سختافزار باشد، باید از تناسب آن با کلیه شرایط صنعتی و محیطی لازم اطمینان حاصل شود.
انتخاب ویژگیهای درست دستگاه انتخابی چقدر باید “هوشمند” باشد؟ آیا تصمیمگیری برای بهینهسازی فرایندهای سیستمی، ارتقاء امنیت و ارائه خدمات سریعتر، در دستگاه انجام میشود یا بخش عمده “هوشمندی” در فضای ابری صورت میپذیرد؟ باید توجه داشت که هرچه “هوشمندی” دستگاههای نصبشده در محیط کمتر باشد، ترافیک حاصل از تبادل دادهها با فضای ابری، بیشتر خواهد شد. قیمت نصب و راهاندازی، عاملی مهم در تصمیمگیری است ولی باید هزینه کلی عملیاتی شبکه – شامل هزینههای برقراری ارتباط (airtime) و نگهداری مستمر دستگاهها – را و نه فقط قیمت خود دستگاهها و صورتحساب اقلام جانبیشان، در نظر گرفت.
انتخاب شبکه ارتباطی درست انتخاب شبکه ارتباطی درست، یکی از پیچیدهترین تصمیمات ممکن است. مؤلفههای ارتباطی، متنوع و شامل سرعت (۲G، ۳G، ۴G LTE)، میزان ترافیک ماهانه، چگونگی پشتیبانی (جهانی یا منطقهای) و نوع سیمکارت (تعبیهشده یا قابلنصب) میشوند. ازاینرو، معمولاً چند اپراتور موبایل (MNO) و چندین تأمینکننده سیمکارت وارد بازی میشوند که بهنوبه خود، موجب پیچیدهتر شدن مدیریت سختافزار و مدیریت عملیاتی خدمات مربوطه میشود. اپراتور انتخابی باید واجد اولویتهایی مهم باشد:
پشتیبانی همگام با گسترش شبکه (شبکه موردنظر اینترنت اشیاء) با حداقل سیمکارت ممکن پوشش بازارهای کنونی و آتی شبکه (شبکه موردنظر اینترنت اشیاء) قابلیت گسترش شبکه (شبکه موبایل اپراتور) عرضه خدمات پیشرفته شبکه ویژه اینترنت اشیاء مانند مدیریت IP، شبکه نقاط دسترسی اختصاصی ایمن (APN) و ارتباطات شبکه اختصاصی مجازی (VPN) با مرکز داده یا زیرساخت فضای ابری. internet-of-things
مزیت شبکه موبایل از وای فای (WiFi) تا شبکههای RF اختصاصی، روشهای متعددی برای برقراری ارتباط میان دستگاههای اینترنت اشیاء وجود دارد اما روزبهروز، شرکتهای بیشتری مجذوب شبکههای گسترده بیسیم (WWAN) میشوند که بهترین ترکیب امنیت، تنوع ابعاد و اطمینان را برای شبکه اینترنت اشیاء فراهم میآورد. شبکههای موبایل
فراگیر هستند و ارتباط دستگاههای متصل به شبکه اینترنت اشیاء را تقریباً در سراسر جهان ممکن میکنند. استاندارد هستند و عملکردشان بر مبنای معیارها و ضوابط جهانی ۳GPP است. ایمن و مطمئن هستند و سرمایهگذاری هنگفتی برای تضمین کیفیت سیگنال، امنیت و استمرار خدماتشان انجامشده است. مقرونبهصرفه هستند و همه اقدامات لازم برای گسترش پوشش، برقراری ارتباط و مدیریت شبکه بیسیم را عهدهدار میشوند. هنگامیکه دادههای دریافتی از یک دستگاه، ارزش چندانی نداشته باشند، انتخاب سایر راهکارهای بیسیم، معقول است اما وقتی اهمیت دادههای مربوطه برای کسبوکار، استراتژیک باشد، شبکه موبایل، هوشمندانهترین گزینه خواهد بود.
shutterstock_small1-1024×768
انتخاب زیرساخت ابری درست این مورد که به زیرساختهای فعالکننده اپلیکیشن (AEP) نیز معروف است، عملکردهای اصلی زیرساخت اینترنت اشیاء، ازجمله دریافت دادههای گردآوریشده از دستگاههای نصبشده در محیط، ذخیره دادهها و خدمات پیشرفتهای مانند تجمیع و تحلیل دادهها را بر عهده دارد. گزینه انتخابی برای زیرساخت فضای ابری، زمان عرضه راهکار به بازار را تحت تأثیر قرار میدهد. برای کسب حداکثر منافع، زیرساخت ابری باید به بهترین نحو ممکن با سختافزار انتخابی یکپارچه گردد تا زمان کمتری صرف زیرساخت ارتباطی شود و زمان بیشتری به ایجاد تجربه کاربری اختصاص یابد. سختافزاری که بهخوبی یکپارچه شده باشد، با تضمین امنیت دادهها، از نقاط گردآوری تا بازگشت به مشتری، مزایای امنیتی هم به دنبال دارد. رشد هر شبکه اینترنت اشیائی، از چند نمونه آزمایشی تا میلیونها دستگاه، به گزینه انتخابی برای زیرساخت دادهها بستگی دارد. زیرساختی مطلوب است که آزمایش خود را در محیط واقعی پس داده و به بلوغ رسیده باشد و نهتنها ویژگیهای موردنیاز کنونی را پشتیبانی کند بلکه آمادگی لازم برای رشد آتی را هم داشته باشد.
جنبه عملیاتی راهاندازی اینترنت اشیاء ورود سریع به بازار، فقط هنگامی ارزشمند است که عرضه خدماتی چشمگیر و بدون وقفه که موجد تجربه لذتبخش کاربری باشند، ممکن باشد. انتقال از الگوی محصول-محور به خدمات-محور، مستلزم ابزارهایی عملیاتی جهت تضمین استمرار خدمات است. گزینه انتخابی باید واجد ابزارها یا قابلیتهای مدیریتی برای تسهیل موارد زیر باشد:
چرخه عمر محصولات متصل در شبکه: شامل مدیریت آغاز عملیات نصب، راهاندازی و نگهداری همزمان با نصب و راهاندازی دستگاههای جدید. مدیریت دستگاههای متصل: تضمین امکان بهروزرسانی سیستمعامل و اپلیکیشنهای دستگاههای نصبشده در شبکه؛ این قابلیت، برای ارزیابی توان شبکه بهمنظور راهاندازی خدمات ارزشافزوده در آینده، بسیار مهم است. ازآنچه گفته شد، بهخوبی میتوان دریافت که در شرایط تحولات و تغییرات سریع کنونی، ورود به میدان اینترنت اشیاء، مستلزم کار گروهی چند کسبوکار است و از عهده یک فرد، گروهی از افراد، یا یک سازمان بهتنهایی، خارج است. نتیجه توجه به همه ملاحظات یاد شده، نه انتخاب گزینههای درست فناوری بلکه گرد هم آمدن اثربخش شرکایی است که حاصل فعالیت مشترکشان، عرضه بهموقع محصول و خدمات مربوطه خواهد بود.
منبع: iott.ir
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.