پیشگوییها در حوزه تکنولوژی مدام آیندهای حیرتانگیز را از آنچه امروزه بانام اینترنت اشیا میشناسیم به تصویر میکشند. این تصویر، چشماندازی است از دنیایی که در آن همه چیز، از بیوسنسورهای قابل کاشت در بدن گرفته تا گجت های پوشیدنی، ماشینهای هوشمند و سنسورهای خانگی، بهصورت وایرلس با یکدیگر تعامل میکنند تا زندگی را برای ما ساده سازند.
این چشمانداز تا به امروز در بسیاری از موارد بیشتر شبیه به یک خیالپردازی بوده است. برای تحقق این رویا، به یک رده جدید از امواج رادیویی وای فای نیاز داریم که ظریف، کوچک و کم مصرف باشند و بتوانند فرمانها را درون شبکهای از هزاران دستگاه، از نقطهای به نقطه دیگر ببرند.
آنچه گفته شد، ایده اصلی طراحی “هیچ هایک”، یک موج وایرلس کوچک و فوقالعاده کم انرژی توسط محققان دانشگاه استنفورد است.
هیچ هایک اولین سیستم وای فای خودکفایی است که با کمتر از چند میکرووات انرژی (چیزی حدود صفر)، تبادل داده را میسر میسازد. از همه بهتر اینکه پیادهسازی آن میتواند از طریق همین سیستم وای فای موجود، بدون نیاز به ایجاد تغییر یا افزودن تجهیزات صورت گیرد. همین حالا میتوانید از طریق دستگاه موبایلتان و روتر وای فای خود از آن استفاده کنید.
طبق آنچه محققان میگویند، مصرف انرژی هیچ هایک آنقدر پایین است که میتواند با یک باتری کوچک ده سال کار کند. گذشته از اینها، این تکنولوژی قادر است از انرژی امواج رادیویی موجود و از انرژی الکترومغناطیس محیط نیز تغذیه کند. این یعنی اینکه هیچ هایک حتی میتواند بدون منبع تغذیه نیز کار کند و این یک قدم بزرگ در گسترش و پیادهسازی اینترنت اشیا است.
اگر اوضاع همانطور پیش برود که محققان میخواهند، ظرف ۳ تا ۵ سال آینده این تکنولوژی به دستمان خواهد رسید.
نمونه اولیه این تکنولوژی یک پردازنده و مخابره کننده امواج رادیویی است به بزرگی یک تمبر پستی. اما مهندسان به دنبال آناند تا این محصول را کوچکتر کرده و ابعاد آن را به کمتر از اندازه یک دانه برنج برسانند تا بتوان از آن در بیو دستگاههای قابل کاشت در بدن موجودات زنده استفاده کرد.
با برد ۵۰ متر و قابلیت تبادل اطلاعات تا سرعت ۳۰۰ کیلوبیت بر ثانیه – سه برابر سریعتر از سریع ترین مودم های دایل آپ سابق – هیچ هایک، قدم بزرگی در مسیر اینترنت اشیا است.
نامگذاری این تکنولوژی بسیار هوشمندانه است. “هیچ هایک” به طور کلی به به معنای “رایگانسواری” است و به عمل مسافرانی اطلاق میشود که کنار جاده ایستاده، سوار بر خودروهای عبوری شده و بدون پرداخت کرایه به مقصد میروند. در اینجا نیز امواج هیچ هایک سوار بر امواج رادیویی گوشیهای هوشمند و یا لپ تاپ شده، سیگنال های ورودی آنها را به پیام های خود ترجمه کرده و داده خود را روی کانال وای فای متفاوتی بازانتقال میدهند.
پاشنه آشیل بسیاری از تبادلهای داده ای، مصرف انرژی است. هیچ هایک ۱۰۰۰۰ برابر کمتر از امواج رادیویی حال حاضر انرژی مصرف میکند. نمونه اولیه این تکنولوژی میتواند سالها با یک باتری کوچک سر کند و محققان قول نمونههای پیشرفته بعدی را داده اند که با پنل های خورشیدی و یا حتی بدون منبع انرژی، با تغذیه از امواج رادیویی موجود عمل میکنند.
هیچ هایک چیزی است شبیه به آنچه در علوم مهندسی با نام پخش معکوس امواج رادیویی خوانده میشود. بیشتر یک انعکاسدهنده است تا مخابره کننده امواج رادیویی.
برای اینکه واقعا مانند یک موج رادیویی عمل کند، هیچ هایک باید پا را از انعکاس پیام های موجود فراتر گذاشته و خود پیام هایی بامعنی تولید کند. برای این منظور، طراحان هیچ هایک چیزی بانام “ترجمه کلمه کد” را ساخته اند.
اگر از سمت پردازنده نگاه کنیم، هیچ هایک یک دستگاه مترجم ساده است. در دنیای دیجیتال باینری، سیگنال وای فای کمی پیچیدهتر از ردیفهای ۰ و ۱ است. وای فای به طور استاندارد از طریق مجموعهای از کدهای از پیش تعیینشده ایجاد میشود. هیچ هایک به طور هوشمندانه این کدهای ورودی را به داده های خود ترجمه میکند. به طور مثال اگر بخش ابتدایی کد ۰ باشد و هیچ هایک بخواهد این بخش ۰ باقی بماند، کد را بدون تغییر عبور میدهد. اما اگر بخواهد کد تبدیل به ۱ شده (یا برعکس) آنوقت آن را به آنچه خود میخواهد ترجمه میکند.
نکته قابل بحث دیگر، جلوگیری از ایجاد تداخل میان سیگنال های اصلی و آن چیزی است که از هیچ هایک حاصل میشود – در صورت عدم ویرایش هر دو این ها در آن واحد از طریق یک کانال جابجا میشوند. اینجا است که هیچ هایک سیگنال جدید را به کانال وای فای دیگری منتقل میکند. و تمام این کارها را بینیاز از مصرف انرژی انجام میدهد.
هیچ هایک دریچه تازهای رو به ارتباطات وای فای باز میکند. امواجی کم انرژی که پیادهسازی اینترنت اشیا را ممکن میسازند.
http://ciot.ir/?p=3469
منبع:iott
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.