چند سالیست که صنعت حمل و نقل به طور جدی مورد توجه بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا از جمله کمپانیهای فعال در حوزه فناوری قرار گرفته و نتیجه چنین حرکتی، منجر به تولید دستگاهها و وسایل حمل و نقلی شده است که از آخرین تکنولوژیهای روز دنیا بهره میبرند و علی رغم نوپا بودن، میتوانند نویدبخش آینده ای روشن در شیوه حمل و نقل و جابجایی میان ما انسانها باشند. با ما همراه باشید.
خودروهایی که در آن خبری از راننده نیست و از این رو به آنها “خودروهای بدون راننده” نیز گفته میشود. به گفته تحلیلگران، این اتومبیلها میتوانند علاوه بر کاهش هزینههای مسافرت، نقشی تاثیرگذار را در کاهش تلفات ناشی از تصادفات رانندگی ایفا کنند و از این رو، پیش بینی میشود که با استقبال خوبی از سوی خریداران همراه شوند.
شرکتهای بزرگی همچون گوگل، تسلا، اپل، اوبر و غیره در حال کار بر روی این خودروها و توسعه تکنولوژیهای مرتبط با آن هستند که البته شرکت گوگل، یک گام از بقیه جلوتر است و هم اکنون خودروهای این شرکت در حال گذراندن مراحل آزمایشی خود در برخی ایالتهای آمریکا هستند.
بر اساس مطالعات صورت گرفته، اگر ۹۰ درصد از خودروهای موجود در آمریکا از نوع خودران باشند، تعداد تصادفات رانندگی از ۶ میلیون نفر در سال به ۱.۳ میلیون و تعداد مرگ و میر ناشی از آن نیز از ۳۳ هزار به حدود ۱۱ هزار نفر خواهد رسید.
جدای از این موارد، اتومبیلهای بدون راننده از کمترین میزان آلایندگی برخوردارند و میتوانند جهانی عاری از گازهایی همچون کربن را برای زندگی ما انسانها به ارمغان آورند.
اتومبیلهای پرنده
اگرچه تکنولوژی ساخت این خودروها در مراحل مقدماتی و ابتدایی خود به سر میبرد اما قطعاً طی سالهای آتی، کمپانیهای فعال در این عرصه، حرفهای زیادی برای گفتن خواهند داشت.
جالب است که بدانید یکی از افراد مصمم برای تولید چنین خودروهایی، یکی از بنیانگذاران گوگل به نام بری پیج است که اخیراً مبلغی حدود ۱۰۰ میلیون دلار را در این زمینه سرمایه گذاری کرده و حمایت خود را از دو استارت آپی که در این زمینه فعال هستند، اعلام کرده است.
پهپادهای مسافربری خودران
همانطور که چند ماه پیش در خبرهای تک شات خواندید اولین نمونه از این پهپادها توسط یک شرکت چینی به نام EHang رونمایی شد که مورد توجه بسیاری از علاقه مندان نیز قرار گرفت.
هواپیماهای الکتریکیهمانند خودروهای الکتریکی، هواپیماهای الکتریکی نیز در آینده ای نزدیک به خط تولید راه خواهند یافت و بر فراز سر ما به پرواز در خواهند آمد. در همین رابطه، سازمان ناسا و برخی شرکتهای فعال در صنعت هواپیماسازی تلاشهای خود را برای توسعه سیستمهای پیشرانش الکتریکی آغاز کرده اند و پیش بینی میشود که این هواپیماها با ویژگیهایی همچون الکتریکی و کم صدا بودن، نقشی تاثیرگذار را در تحول آینده حمل و نقل ایفا کند.
ناسا در ماه ژوئن اعلام کرد که در حال ساخت هواپیمایی تمامی الکتریکی به نام X-57 است که از ۱۴ موتور الکتریکی و بالهایی با طراحی متفاوت برخوردار است و گفته میشود که در سال آینده رونمایی خواهد شد و تا سال ۲۰۳۰ نیز به عنوان یکی از وسایل حمل و نقل، مورد استفاده عموم قرار خواهد گرفت.
ترنهای هواییبه زودی شاهد راه اندازی و تاسیس مونوریلهایی در آسمان شهرها خواهیم بود که میتوانند تجربه ای جدید و البته بی خطر از مسافت را برای ما انسانها به ارمغان آورند.
این مونوریلها در ارتفاع ۷۰ متری زمین احداث خواهند شد و ترنها میتوانند با سرعت ۲۵۵ کیلومتر بر ساعت بر روی آن حرکت کنند. گفته میشود که با توجه به مقصدهای متفاوت مسافران، ایستگاههای مختلفی در چندین نقطه از شهر در نظر گرفته خواهد شد، تا تمامی افراد بتوانند از مزیتهای این تکنولوژی بهره مند گردند.
روش استفاده از این ترنها نیز بسیار ساده است به طوری که مسافران میتوانند از طریق اپلیکیشن ویژه این سیستم، مقصد دلخواه را وارد کنند و در کمترین زمان ممکن و بدون کوچکترین استرسی از جهت ماندن در ترافیک، به نقطه مورد نظر برسند.
پیش بینیها حاکی از این است که این سیستمها در سال ۲۰۲۰ راه اندازی خواهد شد و به تدریج به سایر کشورهای جهان خواهد رسید.
ونهای خودرانبا کمک یک اپلیکیشن میتوانید از نزدیکترین ون خودران باخبر شوید و تجربه ای جدید از سفرهای درون شهری را برای خود و خانواده تان رقم بزنید. در حال حاضر، این اتومبیلها در حال گذراندن مراحل آزمایشی خود در برخی شهرهای اروپا هستند و شرکت فرانسوی EasyMile به عنوان یکی از اولین و مطرحترین کمپانیهای تولیدکننده این ونها به شمار میرود.
اتوبوس خودراناین روزها و با توجه به افزایش جمعیت در شهرهای بزرگ دنیا، نیاز به وسایل حمل و نقلی که علاوه بر ایمن بودن، از آلایندگی کمتری نیز برخوردار باشند، بیش از پیش احساس میشود.
در همین رابطه، اخیراً کمپانی مرسدس بنز چندی پیش از اولین اتوبوس خودران خود رونمایی کرد که از قابلیتهایی همچون شناسایی چراغهای راهنمایی، تشخیص عابرین پیاده و دوچرخه سواران و مواردی از این قبیل برخوردار است و میتواند با طراحی شیک و چشم نواز خود، یکی از پرطرفدارترین وسایل حمل و نقل در آینده باشد.
به گفته مرسدس بنز، سیستم خودران این اتوبوس به گونه ای طراحی شده که از حداقل مصرف الکتریسیته برخوردار است و میتواند با سرعتی حدود ۷۰ کیلومتر بر ساعت، گزینه ای مناسب برای مسافرتهای درون شهری به حساب آید.
هایپرلوپدر این سیستم حمل و نقل فوق پیشرفته که آقای ایلان ماسک، به طور جدی در حال کار بر روی آن است، مسافران درون محفظه ای لوله مانند قرار میگیرند و با سرعتی حدود ۸۰۰ کیلومتر بر ساعت، از داخل تونلهایی خاص عبور میکنند.
با چنین سرعتی میتوان مسافتهای طولانی را در کمترین زمان ممکن و بدون کوچکترین وقفه ای طی کرد. در این جا دیگر مفاهیمی همچون ترافیک، تصادف، شرایط نامساعد جوی همانند بارندگی و غیره برایتان معنی نخواهند داشت.
یکی از مدیران شرکتهای فعال در زمینه توسعه این تکنولوژی عنوان میکند:”شاید اولین چیزی که این سیستم بر ذهن شما تداعی میکند، هزینه بالای استفاده از آن باشد؛ اما ما قصد داریم تا این تکنولوژی را به جایی برسانیم که همه افراد بتوانند همانند سایر وسایل حمل و نقل از آن استفاده کنند و سفری ایمن و بهینه را تجربه کنند.”
موشکهای چند بار مصرفاستفاده مجدد از یک موشک میتواند یکی از عوامل تاثیرگذار و تسهیل کننده در دستیابی به هدفی بزرگ برای محققان و البته ساکنین کره زمین، یعنی سفر به فضا باشد. چرا که هزینههای ساخت یک موشک بسیار بالاست و از این طریق میتوان تا حد زیادی در هزینهها صرفه جویی کرد.
شرکتهای اسپیس اکس و بلوا وجین به عنوان پیشگامان عرصه، گامهای ارزشمندی را در این زمینه برداشته اند و اخیراً نیز شرکت اسپیس اکس توانست راکت استفاده شده فالکون ۹ را با موفقیت مورد تست قرار دهد.
این شرکت که تحت رهبری ایلان ماسک فعالیت میکند، توانسته در طی ماههای اخیر، موفق تر از کمپانی رقیب یعنی بلو ارجین عمل کند و تا به امروز، چندین بار موشک فالکون ۹ را پس از پرتاب، با موفقیت بر روی خشکی و دریا فرود آورده است.
ماسک چندی پیش اعلام کرده بود که قصد دارد در ماه سپتامبر، یکی از موشکهای استفاده شده فالکون ۹ را باری دیگر به فضا بفرستد که اگر با موفقیت همراه شود، طی چند سال آینده شاهد اعزام اولین گروه از مسافران زمینی به فضا خواهیم بود.
در تلاشیم که بتوانیم در آینده ای نزدیک، اولین گروه از مسافران را به مریخ ارسال کنیم. از آن جایی که فاصله زمانی بین دو مسافرت فضایی، ۲۶ ماه خواهد بود، پیش بینی ما این است که اولین گروه در سال ۲۰۱۸ و دومین گروه در سال ۲۰۲۰ به مریخ سفر خواهند کرد.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
تصویر امنیتی *